NDLEA ongoing assessment Questions and Answers for Cadre for 2023

2023 NDLEA ONGOING ASSESSMENT QUESTIONS AND ANSWERS FOR CADRE
2023 NDLEA ONGOING ASSESSMENT QUESTIONS AND ANSWERS FOR CADRE

1. Which of the following words is the opposite of “probity”?

A. Turpitude

B. Voracious

C. Devotion

D. Dignity

E. None of the above

Ans. A

2. If the parade begins at 2:21 pm and ends at 4:36 pm the same afternoon, how many minutes long is the parade?

A. 75 Min

B. 135 Min

C. 150 Min

D. 215 Min

E. 285 Min

Ans. B

3. Electoral process means:

A. Voter registration, candidate registration, electoral campaign, mass media accessibility, voting, vote counting, tabulation of provisional results, election dispute resolution, and official announcement of election results.

B. Voter registration, candidate registration, election campaigns, mass media accessibility, Voters buying, vote counting, and manipulation

tabulation of provisional results, election dispute resolution, and official announcement of the election results.

C. Voter registration, candidate registration, electoral campaign, mass media accessibility, vote counting, tabulation of provisional results, candidate imposition and disposition, election dispute resolution, and official announcement of election results.

D. BVN registration, candidate recounting, electoral campaign, mass media, candidates’ decapitation, vote counting, tabulation of provisional results, election dispute cancellation, and official announcement of election result.

E. Voting and elimination of candidates.

Ans. A

4. Select a pair that has the same relationship.

PAIN: SEDATIVE

A. Comfort: Stimulant

B. Grief: Consolation

C. Trance: Narcotic

D. Ache: Extraction

E. All of the Above

Ans. B

5. Which of these statements is/are not true of human rights?

A. Human rights are rights we have simply because we exist as human beings, and it is enshrined in our constitution.

B. Human rights are inalienable rights for every citizen.

C. Human rights are granted to the right people in society by the State, but not to drug traffickers

D. Human rights are inherent to us all, regardless of tribes, sex, ethnic origin, color, religion, language, or educational status

E. A and B

Ans. C

6. Which of these statements is correct?

The NDLEA coordinates all drug laws and enforcement functions conferred on any person or authority, including ministers in the Government of the Federation, by any law.

B. Works collaboratively with customs, police, and other enforcement agencies to enforce drug laws in Nigeria.

C. NDLEA investigates and prosecutes drug traffickers and forfeits any assets linked to the drug business

D. B and C are correct. E. All of the above are correct.

Ans. E

7. The National Agency for Food and Drug Administration and Control is responsible for?

A. Regulating and controlling the manufacture, importation, exportation, advertisement, distribution, sale, and use of food, drugs, cosmetics, medical devices, chemicals, and packaged water

B. Regulating and controlling the manufacture, importation, exportation, punishment, administration, injection, and use of drugs and packaged water.

C. Regulating and selling of drugs and packaged water.

D. Manufacturing, distribution, and administration of injection and packaged water

E. Importation, distribution, arresting, and punishing drug manufacturers.

Ans. A

8. Cultural plurality is found in the NDLEA’s work environment. As an officer in NDLEA heading a team or unit, which of these will you do?

A. I will strive to impose a civilized culture on my tribe to ensure that there is peace and harmony.

B. I will strive to balance cultural differences by ensuring that a civilized culture prevails

C. I will respect the cultural differences by setting up teams according to their cultural beliefs and practices to avoid conflicts.

D. I will respect the cultural differences by setting up teams according to their cultural beliefs and practices to avoid conflicts.

E. I will not tolerate any culture.

Ans. B

9. One of the following statements is not correct with respect to drug use in Nigeria.

A. Terrorists and cultists use only cannabis and cocaine

B. Terrorists and cultists traffic illicit drugs.

C. Students, politicians, friends, and classmates use cannabis

D. Drug use occurs in places of worship, public service, and in families

E. One in every four Nigerian drug users is a woman.

Ans. A

10. What is the number of triangles in an octagon?

A. 225

B. 120

C. 54

D. 625

E. None of the Above

Ans: E 11

11. Which of the following constitutes drug abuse?

A. The use of illegal drugs or the use of prescription or over-the-counter drugs for purposes other than those for which they are meant to be used or in excessive amounts.

B. The use of prescribed drugs or over-the-counter drugs for arthritis and glaucoma.

C. Buying aspirin instead of Panadol from a street Pharmacist. D. Selling expired drugs to a blind man.

E. An adult taking two tablets of Panadol with a sachet of water after a meal.

Ans. A

12. Pick a combination of the correct answers from the following options. Illegal drug use is common in

A. Schools and motor parks

B. Leisure parks and drinking joints

C. Family homes and places of worship.

D. A and B only

E. All of the above

Ans. E

13. FICTITIOUS is to PSEUDONYM as BACKWARD is to

A. ANTONYM

B. PALINDROME

C. NAMESAKE

D. EPONYM

E. ANONYM

Ans. E

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top